Stichting Amonet

Worteldagen

 

"Worteldagen"

Informatie

Ga naar "Festival info"

 

 

 

 

 

Geschiedenis

meer over Worteldagen en 2017

op de nieuwe website: www.worteldagen.nl

 

-o-0-0-o-

 

Worteldagen 2015

"Verhalen van Ver "

Pinksteren 2015 - 22 t/m 25 mei

Worteldagen

Festival Worteldagen is een kleinschalig beeldend theater festival in en rond het dorp Norg. Het festival wordt in 2015 voor de 10de keer gehouden met Pinksteren. De afgelopen jaren hebben ruim 1000 bezoekers gedurende drie dagen kleine theatrale beeldende voorstellingen gezien. De performances worden verzorgd door 2de jaars theatervormgeving studenten van diverse kunstopleidingen. Het publiek wordt in kleine aantallen (maximaal 15) onder leiding van een gids langs een 4-tal locaties geleid. Deze theaterlocaties zijn zeer divers; een oude boerderij, een speeltuin, het zwembad, een schuurtje, een stuk bos, een garage, een leegstaande woning, een kelder of een opslagloods. Er waren in 2014 30 verschillende locaties voorhanden.

Het festival wordt georganiseerd door Stichting Amonet, een goed doel organisatie, die voor 100% draait met vrijwilligers. Worteldagen is in 2004 ontstaan door een samenwerking tussen Amonet en de theatervormgeving afdeling van de Minerva Academie in Groningen. Het was en is voor de makers van de performance een unieke ervaring om weg van de veilige schoolmuren op locatie bij iemand “thuis” een individueel werk te maken en dat ook nog eens te presentaren aan onbekenden tijdens een festival.

Kleinschalig beeldend locatietheater festival Worteldagen

De kracht van festival Worteldagen blijft zoals in de afgelopen jaren; kleine groepjes mensen onder begeleiding van een gids bezoeken een route met daarin vier korte beeldende performances. Een route duurt gemiddeld een uur, fietsend of wandelend. D afgelopen jaren waren er 30 studenten van de kunstacademies uit Groningen, Utrecht en Leeuwarden. Het lustrum jaar wordt met een nieuwe deelnemer aangevuld, ArteZ uit Zwolle.

Dit onderdeel, het theater op locatie met de publieksroutes is en blijft de basis van het festival, ook in 2015. Dit jaar voor het eerst met als uitvalsbasis, infopunt en kaartverkoop locatie “de Brinkhof” in Norg. Hierdoor zijn tal van extra activiteiten mogelijk. Uiteraard liggen deze extra activiteiten in de lijn van het hoofdprogramma. Dus ook hier zal vooral gewerkt worden met aankomend talent en speelt kleinschaligheid en intimiteit de boventoon.

Uiteraard zal net als voorgaande jaren de kwaliteit van de voorstellingen worden gewaarborgd door deskundige ondersteuning van diverse docenten van de academies. Daarnaast zullen gearriveerde professionele theatervormgevers middels workshops en presentaties in de aanloop van het festival worden ingezet.

Bonhagen

Gedurende het gehele verblijf komen de studenten voor en na het werken aan hun theatervoorstelling bijeen op 'Bonhagen'. Dit is de twee weken dat zij in Norg verblijven hun tweede thuis. De sfeer op 'Bonhagen' is intens en een broedplaats van uitvoerend aankomende kunstenaars. In het voortraject komen regelmatig professionals uit het vakgebied vertellen over hun werk, dit ter stimulering en ontwikkeling van de werk presentatie van de studenten. Het succes van “Worteldagen” hangt nauw samen met het feit dat Amonet een open huis weet te creëren voor studenten, docenten, vrijwilligers en alle anderen die te maken hebben met “Worteldagen”. Vanuit dit ‘hart van het festival’ wordt iedereen gestimuleerd en ondersteund; zelfs onder barre weersomstandigheden blijft de sfeer goed.

 Schoolproject / Dr. Nassaucollege

“Een koffer vol verhalen”

Tijdens de reguliere Worteldagen in voorgaande jaren werd de “openings act” verzorgd door leerlingen van het Nassau college uit Norg. Zij maakten een kleine voorstelling onder begeleiding van een gastdocent geleverd door de Worteldagen. Tijdens het Lustrum willen we een wat grotere aanpak en niet alleen een “openings act”, maar ook een ”Eye Catcher”, die tijdens het hele festival zichtbaar is. Voor de Brinkhof komt een enorm bouwwerk van zo’n 200 koffers, elke koffer gemaakt door een leerling van de meewerkende school. We denken hierbij niet alleen aan het Nassau college, maar ook aan de bovenbouw van OBS - De Hekakker.

De koffers worden versierd en herbergen een (reis)-verhaal. In de voorbereiding worden de diverse leerlingen begeleid door studenten van de Minerva opleiding  / Docent Beeldende Kunst en Vormgeving.

“Tribes” / Quadriënnale Praag: 18-28 juni 2015

Elke vier jaar vindt in Praag een groot internationaal Theater Vormgevers Festival plaats, ook in 2015 is er weer een quadriënnale. De diverse Theater Vormgeving Opleiding (Amsterdam / Utrecht / Maastricht / Groningen) zijn altijd aanwezig met student presentaties. In de voorbereiding van Praag 2015 is Nederland bezig een gezamenlijk project genaamd “Tribes” te realiseren. Diverse studenten (3e jaars) maken kostuums, die door de straten kunnen paraderen. Worteldagen 2015 zal dienen als podium voor de “try-outs” van deze “Tribes”.

Inrichting “Verhalen van ver”

Het kaartverkoop / infopunt heeft altijd een eigen gezicht en wordt aangekleed en ingericht door vrijwilligers van het festival team. De aankleding heeft steeds een relatie met het thema van dat jaar.

Voor dit lustrum jaar hebben we met de Brinkhof een grote locatie met diverse ruimtes, die een aparte benadering vergt.

Studenten van de afdeling  Interieur van academie Minerva zullen zich buigen over de aankleding en transformatie van het info/kaartverkooppunt en de toegangswegen van het dorp Norg. Vanaf februari 2015 hebben de studenten Interieur een “bouw” semester, waarin het voorbereiden van Worteldagen wordt ingepast.

   Wortelen in je vak, wortelen in Norg!

 

 

 

 

 

 

Affiche WD14

 

Deelnemers in 2015

Studenten van de volgende kunst opleidingen:

Minerva Groningen - Hogeschool vd Kunst Utrecht ( afdeling scenografie en afdeling 'theater and education') - Academie v Popcultuur Leeuwarden - ArteZ Zwolle