Stichting Amonet

Folly

                                Folly Art Norg                               

Zie de wedstrijd flyer: Wedstrijd FAN18

  takken 

Tensgrity, Bonhagen               -                      Prieel van internet                 -                               Kerstvloed 1717, R. Rigorth
Wat is een folly? Een folly is een bouwwerk dat met opzet nutteloos of bizar is. In het Engelse betekent folly dwaasheid. Een folly heeft geen praktische functie. Folly’s vertellen vaak een verhaal. Veel folly's kunnen wellicht als kunst in de openbare ruimte worden beschouwd.
Missie: Een jaarlijks terugkerend folly art evenement organiseren, waar jonge nieuwe ontwerpers en makers hun creativiteit, vaardigheden en productiviteit kunnen ontwikkelen en tentoonstellen, en waar bezoekers “out of the box” bouwcreaties kunnen bezoeken. Voor de ontwerpers is er de wedstrijd, “wie mogen hun creatie zelf bouwen en wie wint de hoofdprijs?” Folly Art Norg wordt georganiseerd in en rond het natuurrijke esdorpenlandschap van Norg in Drenthe, begin augustus startend met een feestelijk openingsdag en aansluitend voor bezoekers de mogelijkheid vier weken lang alles te bekijken in een folly route.

     

Burning Man                      -                  Coop Himmelblau, Delfzijl                          -              Maquette, djembe folly
Doelstelling: In de doelstelling van stichting Amonet staat dat ze nieuwe, jonge makers, kunstenaars een kans wil bieden om zich te presenteren en ontwikkelen. Met het reeds 12 jaar georganiseerde kleinschalig beeldend locatietheater Festival Worteldagen (zie www.worteldagen.nl) heeft stichting Amonet vooral theaterstudenten deze kans, met veel succes, geboden. Nu wil stichting Amonet met Folly Art Norg ook de “BouwKunst” die kans geven. Het bezoekend publiek zal kennis maken met het begrip “folly”, in de bosrijke omgeving van het Drentse historische landschap in en rond Norg. Met een jaarlijks terugkerend evenement kan Norg naast een toeristische trekpleister, wat het nu al is, bekendheid krijgen als “Folly-dorp” van Nederland. Folly Art Norg is uniek en baanbrekend in Noord Nederland.
Voor wie is Folly Art Norg (de doelgroep)? Iedereen is welkom. Niet alleen architecten en kunstenaars, maar ook natuurliefhebbers, wandelaars, dagjesmensen, creatievelingen, fietsfanaten, rustzoekers, dorpsbewoners en vakantiegangers, zullen zich verbazen over de gebouwde folly’s. Iedereen die iets heeft met (bouw) ”kunst in de openbare ruimte” is een potentiële bezoekers van Folly Art Norg. Naast de folly’s zal er tijdens de openingsdag op zondag 5 augustus 2018 een Folly-terrein zijn met diverse activiteiten (muziek / tentoonstelling / foodtrucks / etc.). Omdat het de bedoeling is er een jaarlijks evenement van te maken, zal de doelgroep steeds groeien, van aanvankelijk 1000 bezoekers, met na vijf jaar het 5-voudige aantal.
   
Sziget, Praag                  -        Kerstvloed 1717, E. Porwato
Wedstrijd In aanvang is Folly Art Norg een wedstrijd. Ontwerpers, bouwers en kunstenaars worden uitgedaagd een folly plan in te dienen. Van 1 januari tot 1 maart 2018 kan een plan ingediend worden. Er worden uit de inzendingen minimaal 5 - maximaal 15 ontwerpen geselecteerd, die in aanmerking komen voor realisatie tijdens Folly Art Norg. De deelnemers bouwen zelf hun ontwerp op een locatie in of rond Norg. Er is een juryprijs van € 5000. De jury bestaat uit vijf personen.
Wie mag meedoen aan de wedstrijd? Iedereen die aan de spelregels en de criteria voldoet en een goed plan indient kan meedoen.
Criteria voor een folly ( zie vooral ook de aanvullende informatie) Aan de ontwerpen van de folly’s worden weinig beperkingen gesteld, het moet echter wel een bijzonder bouwwerk worden (zie wat is een folly). De materiaalkeuze is vrij. Omdat het bouwbudget laag is, zal met de gebruikte materialen creatief moeten worden omgegaan. Een folly moet minimaal 3 m2 - maximaal 25 m2 zijn en maximaal 4 meter hoog. Daarnaast moet de constructie veilig zijn voor bezoekers. De bouwtijd op locatie is een week, voorafgaand aan 5 augustus.

   

muurtje                         -                                   Burning Man                                     -                        Folly Dock Expo, Rotterdam
Spelregels:  
• Motiveer je deelname aan het Folly Art Norg max. ½ A4-tje
• Beschrijf in maximaal 1 A4-tjes je ontwerp 1 A4
• Maak een visualisatie van je ontwerp
      (tekening, plaatje, maquette, 3D animatie, etc. )
• Beschrijf welke materialen je gebruikt max. ½ A4-tje
• Maak een begroting en bouwplan max. 1 A4tje
Stuur je ontwerp voor 1 maart naar: Folly Art Norg - Bonhagen 2 - 9331TA Norg of mail naar: FollyArtNorg@gmail.com
Selectieprocedure: Na de sluitingstermijn van de inzending (1 maart 2018) selecteert het team van stichting Amonet maximaal 20 genomineerden. Deze folly ontwerpers worden uitgenodigd om hun plan toe te lichten op woensdag 21 maart 2018, tijdens een gezamenlijke dag in Norg ( zie voor extra informatie hierover). Op 27 maart zullen de definitieve deelnemers bekend worden gemaakt.

  

Gerard de Hoop                      -                  Rainbow folly Holm & S. Misiurek
Evenementterrein en Randprogrammering: Centraal in Norg is het Kunsterf Norg gesitueerd (Brinkstraat 1, 9331 JE) dit is de ideale locatie om als hart van Folly Art Norg te fungeren. Op het terrein kunnen diverse activiteiten worden georganiseerd, die een bijdrage leveren aan een mooi evenement. Uiteraard is hier de routekaart verkoop en alle informatie over de folly’s, de ontwerpers en de bouwers. Er is een uitgebreide randprogrammering, met een tentoonstelling van alle inzendingen, catering voorzieningen, muziek en diverse kleine folly gerelateerde activiteiten voor jong en oud. Na de start van Folly Art Norg, zal er de hele maand augustus dagelijks routekaart verkoop zijn. Op zondag 2 september wordt de winnaar van de prijs door de jury tijdens een feestelijke afsluiting bekend gemaakt.
Jury samenstelling Folly Art Norg 2018: De jury bestaat uit vijf personen, die gezamenlijk in de maand augustus een oordeel zullen vellen over de gebouwde folly’s. Op zondag 2 september zal de jury de winnaar bekendmaken van de prijs van 5000 euro. Tijdens deze feestelijke gebeurtenis zullen alle ontwerpers aanwezig zijn en wordt Folly Art Norg afgesloten met een gezamenlijk diner.
 Leden van de jury:  
 Ina Reynders – Veldhuis  voorzitter Stichting Amonet
 Nelleke Karst  hoofd afdeling Ontwerp, academie Minerva, Hanze Hogeschool Groningen
 Herbert Wolsink  architect, Clip architecten, Hengelo
 Gijs van Rhijn  klein kunstenaar en docent Vrije School Groningen
 ?? nog in te vullen  bestuurslid IVN Norg
De jury zal bij de beoordeling kijken naar creativiteit, constructie, kleurgebruik en originaliteit. Daarnaast nemen zij de spelregels en criteria van deze folly ontwerp- en bouwwedstrijd mee in hun keuze.
    
Burning Man                          -                      Folly Dock Expo, Rotterdam                         -              Burning Man

 

Wil je meer lezen over folly's: ga naar de Donderberggroep
Of naar de facebook pagina van Folly Art Norg: Folly Art Norg

Win € 5.000,-

Home | Worteldagen | Folly Art Norg | Podium Twee | Organisatie | Archief | Contact | Vrienden